Attempt in kitchen

mindennapos próbálkozásaink a konyhában

Vörösboros marhapörkölt krumplival

2018. január 21. 19:04 - attemptinkitchen

@helloitsannamaria

Klasszikus vasárnapi ebéd a tízmillió pörkölt-szakértő országában. Mindenki máshogy csinálja, és az eltérő szokások a családi asztal körül ülők, illetve a komment szekciók tökéletes vita forrása. Álljon most itt egy viszonylag egyszerű recept, ami igazából csak időt igényel.

img_9152.jpg

 

Elkészítési idő: kb 2 óra

Költség: kb 3000 forint

Hozzávalók 3 főre:

°1 db nagy fej vöröshagyma

°2 db paradicsom

°1 db paprika

°2 gerezd fokhagyma

°2 ek fűszerpaprika

°1 ek sertészsír

°50 dkg marhahús (itt comb)

°5-6 db közepes krumpli

°só, bors, egész babélevél

°2-3 dl száraz vörösbor

Elkészítés

A hagymát felaprítom, közepes lángon kevergetve pirítani kezdem a zsíron, közben felkockázom a paradicsomot és a paprikát. Amikor a hagyma üveges, a fokhagymagerezdeket belenyomom, és rászórom a pirospaprikát. Ahhoz, hogy a fokhagyma és a paprika ne keseredjen meg, pár kavarás után jöhet is rá a felkockázott paprika és a paradicsom. Annyi vízzel öntöm fel, ami épp ellepi, és hagyom rotyogni.

A marhahúst a zsíros részektől megtisztítom, felkockázom és a paprikás alapba teszem. Sózom, borsozom, hozzáteszek 3 egész babérlevelet. Elkevergetem,és hozzáöntök kb 1 dl vörösbort. Ezt fogjuk jó sokáig főzni, nagyjából 2 óra alatt készül el.

09f7497d-762d-4f54-b8f9-b2bc6c8ed549.jpg

Félig lefedve, hogy a folyadék párologni tudjon, nagyobb lángon főzzük. A folyadékot a bor folyamatos hozzáöntésével pótlom, ízlés szerint helyettesíthető vízzel is. 

A krumplit megpucolom, felkockázom és jól megmosom, sózom. Egy nagyobb edényben teszem fel főni, amihez majd hozzá tudom keverni a pörköltet.

Tipp: gondoljunk magunkra is, miközben öntögetjük a vörösbort.

img_9154.JPG

 

A pörkölt akkor jó, amikor a paprika és a paradicsom teljesen szétfőtt és szafttá sűrűsödött, a hús pedig teljesen átpuhult, a leve nagyjából háromnegyedig lepi el. Itt két órán keresztül készült, folyamatosan hozzátöltve a bort.

Ha a krumpli és a pörkölt is kész, a krumplit leöntöm, majd a pörköltet hozzákeverem 

Tálalható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://attemptinkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr6813592851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása