Klasszikus vasárnapi ebéd a tízmillió pörkölt-szakértő országában. Mindenki máshogy csinálja, és az eltérő szokások a családi asztal körül ülők, illetve a komment szekciók tökéletes vita forrása. Álljon most itt egy viszonylag egyszerű recept, ami igazából csak időt igényel.
Elkészítési idő: kb 2 óra
Költség: kb 3000 forint
Hozzávalók 3 főre:
°1 db nagy fej vöröshagyma
°2 db paradicsom
°1 db paprika
°2 gerezd fokhagyma
°2 ek fűszerpaprika
°1 ek sertészsír
°50 dkg marhahús (itt comb)
°5-6 db közepes krumpli
°só, bors, egész babélevél
°2-3 dl száraz vörösbor
Elkészítés
A hagymát felaprítom, közepes lángon kevergetve pirítani kezdem a zsíron, közben felkockázom a paradicsomot és a paprikát. Amikor a hagyma üveges, a fokhagymagerezdeket belenyomom, és rászórom a pirospaprikát. Ahhoz, hogy a fokhagyma és a paprika ne keseredjen meg, pár kavarás után jöhet is rá a felkockázott paprika és a paradicsom. Annyi vízzel öntöm fel, ami épp ellepi, és hagyom rotyogni.
A marhahúst a zsíros részektől megtisztítom, felkockázom és a paprikás alapba teszem. Sózom, borsozom, hozzáteszek 3 egész babérlevelet. Elkevergetem,és hozzáöntök kb 1 dl vörösbort. Ezt fogjuk jó sokáig főzni, nagyjából 2 óra alatt készül el.
Félig lefedve, hogy a folyadék párologni tudjon, nagyobb lángon főzzük. A folyadékot a bor folyamatos hozzáöntésével pótlom, ízlés szerint helyettesíthető vízzel is.
A krumplit megpucolom, felkockázom és jól megmosom, sózom. Egy nagyobb edényben teszem fel főni, amihez majd hozzá tudom keverni a pörköltet.
Tipp: gondoljunk magunkra is, miközben öntögetjük a vörösbort.
A pörkölt akkor jó, amikor a paprika és a paradicsom teljesen szétfőtt és szafttá sűrűsödött, a hús pedig teljesen átpuhult, a leve nagyjából háromnegyedig lepi el. Itt két órán keresztül készült, folyamatosan hozzátöltve a bort.
Ha a krumpli és a pörkölt is kész, a krumplit leöntöm, majd a pörköltet hozzákeverem
Tálalható.