Attempt in kitchen

mindennapos próbálkozásaink a konyhában

Currys rák

2018. január 21. 22:08 - attemptinkitchen

@rolcs

Vasárnapi robotolás után senkinek sincs kedve sokáig görnyedni a tűzhely felett, még akkor sem, ha amúgy szeret a konyhában sertepertélni. Így gondoltam, tökéletes vacsora lesz a garnéla currys rizzsel.

img_2866.JPG

Elkészítési idő: kb 20 perc

Költség: kb 1500 forint

Rák: 

°20 közepes méretű garnéla

°só,bors ízlés szerint

°3 gerezd fokhagyma

°1 kávéskanál chilipehely

°olíva olaj

Currys rizs:

°olíva olaj

°só ízlés szerint

°1 bögre rizs

°2 bögre víz

°2 kávéskanáételízesítő

°1 teáskanál curry por

Sokat könnyíthetünk a helyzetünkön, ha tisztított rákot veszünk, de az sem probléma ha nem, hisz pár pillanat alatt meg lehet pucolni. Ha a tisztítással megvagyunk, akkor egy dobozba rakjuk a rákokat, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, rázúzzuk a fokhagymáés egy kis chilipelyhet szórunk rá. Meglocsoljuk olívaolajjal, alaposan megkeverjüés lefedve egy órára a hűtőbe rakjuk. 

img_2858.JPG

Egy lábosba beleöntünk 1 bögrényi rizst, amit kis olajon elkezdünk melegíteni. Miután felmelegedett, két bögre vizet öntünk a rizsre, hozzáadjuk a curry-t,sót, egy kis ételízesítőés fedő alatt, alacsony lángon puhára pároljuk.

img_2864.JPG

Idő közben olívaolajon, közepes lángon elkezdjük pirítani a rákokat. Nagyjából 5-10 perc alatt rózsaszínűre sütjük.

img_2865.JPG

Tálalható.

Szólj hozzá!

Vörösboros marhapörkölt krumplival

2018. január 21. 19:04 - attemptinkitchen

@helloitsannamaria

Klasszikus vasárnapi ebéd a tízmillió pörkölt-szakértő országában. Mindenki máshogy csinálja, és az eltérő szokások a családi asztal körül ülők, illetve a komment szekciók tökéletes vita forrása. Álljon most itt egy viszonylag egyszerű recept, ami igazából csak időt igényel.

img_9152.jpg

 

Elkészítési idő: kb 2 óra

Költség: kb 3000 forint

Hozzávalók 3 főre:

°1 db nagy fej vöröshagyma

°2 db paradicsom

°1 db paprika

°2 gerezd fokhagyma

°2 ek fűszerpaprika

°1 ek sertészsír

°50 dkg marhahús (itt comb)

°5-6 db közepes krumpli

°só, bors, egész babélevél

°2-3 dl száraz vörösbor

Elkészítés

A hagymát felaprítom, közepes lángon kevergetve pirítani kezdem a zsíron, közben felkockázom a paradicsomot és a paprikát. Amikor a hagyma üveges, a fokhagymagerezdeket belenyomom, és rászórom a pirospaprikát. Ahhoz, hogy a fokhagyma és a paprika ne keseredjen meg, pár kavarás után jöhet is rá a felkockázott paprika és a paradicsom. Annyi vízzel öntöm fel, ami épp ellepi, és hagyom rotyogni.

A marhahúst a zsíros részektől megtisztítom, felkockázom és a paprikás alapba teszem. Sózom, borsozom, hozzáteszek 3 egész babérlevelet. Elkevergetem,és hozzáöntök kb 1 dl vörösbort. Ezt fogjuk jó sokáig főzni, nagyjából 2 óra alatt készül el.

09f7497d-762d-4f54-b8f9-b2bc6c8ed549.jpg

Félig lefedve, hogy a folyadék párologni tudjon, nagyobb lángon főzzük. A folyadékot a bor folyamatos hozzáöntésével pótlom, ízlés szerint helyettesíthető vízzel is. 

A krumplit megpucolom, felkockázom és jól megmosom, sózom. Egy nagyobb edényben teszem fel főni, amihez majd hozzá tudom keverni a pörköltet.

Tipp: gondoljunk magunkra is, miközben öntögetjük a vörösbort.

img_9154.JPG

 

A pörkölt akkor jó, amikor a paprika és a paradicsom teljesen szétfőtt és szafttá sűrűsödött, a hús pedig teljesen átpuhult, a leve nagyjából háromnegyedig lepi el. Itt két órán keresztül készült, folyamatosan hozzátöltve a bort.

Ha a krumpli és a pörkölt is kész, a krumplit leöntöm, majd a pörköltet hozzákeverem 

Tálalható.

Szólj hozzá!

Kik vagyunk...

2018. január 21. 16:24 - attemptinkitchen

... és kik nem?

Huszonévesek, akik próbálnak boldogulni a konyhában, annak felgyújtása nélkül. Kísérletezünk, lelkesek vagyunk. Szupermarketben, zöldségesnél, hetntesnél, a piacon állunk sorba. Átlagos, saját háztartással, eszközökkel, napi sok óra munka mellett. Kíváncsiak vagyunk. Időnként bénázunk.

Akik nem vagyunk: Gordon Ramsey-k, profi szakácsok, profi gasztro vloggerek. Nincsenek százezres gépeink, sőt, látványkohánk sincs. Sajnos. Ha gopro-val vennénk fel magunkat, valószínűleg leégne a ház. Még jó, hogy nincs gopro-nk.

Olyanokkal osztjuk meg a mindennapos próbálkozásainkat, akik ugyanolyan átlagos háztartást vezetnek, mint mi. :)

Azzal főzünk tehát, amink van.

 

Insta: https://www.instagram.com/attempt_in_kitchen/

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása